FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY: FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY
[ID 51785] FATORES ASSOCIADOS AO CONSUMO DE GULOSEIMAS ENTRE ADOLESCENTES ATENDIDOS EM UM AMBULATÓRIO DE NUTRIÇÃO: FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY
dc.creator | Pestana Brito, Andressa | |
dc.creator | Sousa Rêgo, Adriana | |
dc.creator | Palhano Paiva Diniz Sousa, Rayane | |
dc.creator | Neris Reis, Ana Luísa | |
dc.creator | Gonçalves Mota, Amanda | |
dc.creator | Pereira Araújo, Allanne | |
dc.creator | Araújo Mendonça Silva, Flor de Maria | |
dc.creator | Abreu Barbosa, Janaina Maiana | |
dc.date | 2020-12-05 | |
dc.date.accessioned | 2022-10-18T19:56:27Z | |
dc.date.available | 2022-10-18T19:56:27Z | |
dc.identifier | https://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/rbcs/article/view/51785 | |
dc.identifier | 10.22478/ufpb.2317-6032.2020v24n4.51785 | |
dc.identifier.uri | http://www.labtecgc.udesc.br/tabd1/handle/123456789/1344 | |
dc.description | OBJECTIVE: to analyze the consumption of fats associated with sociodemographic, lifestyle and anthropometric factors among adolescents treated at a nutrition clinic. METHODS: Conducted a retrospective and analytical study, with 217 records of adolescents and which were investigated as socioeconomic and demographic, lifestyle and anthropometric variables. Multivariate analysis was performed using the Poisson regression method using the Stata® version 13.0 program. RESULTS: Of the adolescents surveyed, 61.8% were female and 58.1% were aged 10 to 14 years. As for the education of adolescents, 58.3% were in elementary school and 50% had family income up to a minimum wage. Regarding the consumption of fats, 77.1% refer to consumption. Regarding nutritional status, 51.6% were overweight and 66.4% had cardiovascular risk according to Rcest. Note that there is an abortion in front of the TV (IRR = 1.38; CI = 1.13-1.67) and a diagnosis of eutrophy (IRR = 1.75; CI = 1.13-2, 70), overweight (IRR = 1.87; CI = 1.20-2.91) and obesity (IRR = 1.77; CI = 1.15-2.73) was associated with the consumption of fats. CONCLUSION: High consumption was detected of fat among teenagers, associated with eutrophy, overweight and food, if you are in front of the TV. It is expected that the present study draws attention to the importance of a balanced and healthy diet for both parents and adolescents, and thus raise their awareness of the use of various pathologies. | en-US |
dc.description | Objetivo: Verificar os fatores associados ao consumo de guloseimas entre adolescentes atendidos em um ambulatório de nutrição. Metodologia: Estudo transversal analítico, com 217 prontuários de adolescentes, os quais foram investigadas as variáveis socioeconômicas, demográficas, estilo de vida e antropométricas. Realizou-se análise multivariada pelo método regressão de Poisson robusto por meio do programa Stata® versão 14.0. Resultados: Dos adolescentes pesquisados, 61,8% eram do sexo feminino e 58,1% tinham idade entre 10 a 14 anos. Quanto à escolaridade dos adolescentes, 58,3% estavam cursando o ensino fundamental e 50% possuíam renda familiar até um salário-mínimo. Sobre o consumo de guloseimas, 77,1% relataram consumi-las. Com relação ao estado nutricional, 51,6% estavam com excesso de peso e 66,4% apresentaram risco cardiovascular de acordo com a Rcest. Observou-se que possuir o hábito de comer em frente à TV (RP=1,38; IC= 1,13-1,67) e ter o diagnóstico de desnutrição (RP=0,57; IC= 0,36-0,87) foram associados ao consumo de guloseimas. Conclusão: Detectou-se elevado consumo de guloseimas entre os adolescentes, estando associado à desnutrição e alimentar-se em frente à TV. Espera-se que este estudo chame atenção para a importância de uma alimentação balanceada e saudável, tanto para os pais quanto para os adolescentes e, assim, sensibilizá-los quanto à prevenção de diversas patologias. | pt-BR |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | por | |
dc.publisher | Universidade Federal da Paraíba | pt-BR |
dc.relation | https://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/rbcs/article/view/51785/32469 | |
dc.rights | Copyright (c) 2020 Revista Brasileira de Ciências da Saúde | pt-BR |
dc.source | Revista Brasileira de Ciências da Saúde; v. 24 n. 4 (2020) | pt-BR |
dc.source | 2317-6032 | |
dc.source | 1415-2177 | |
dc.subject | Consumo de Guloseimas. Comportamento do Adolescente. Obesidade. | pt-BR |
dc.title | FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY: FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY | en-US |
dc.title | [ID 51785] FATORES ASSOCIADOS AO CONSUMO DE GULOSEIMAS ENTRE ADOLESCENTES ATENDIDOS EM UM AMBULATÓRIO DE NUTRIÇÃO: FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY | pt-BR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |
This item appears in the following Collection(s)
-
Revista Brasileira de Ciências da Saúde
Metadados coletados da revista Revista Brasileira de Ciências da Saúde