Show simple item record

[ID 51785] FATORES ASSOCIADOS AO CONSUMO DE GULOSEIMAS ENTRE ADOLESCENTES ATENDIDOS EM UM AMBULATÓRIO DE NUTRIÇÃO: FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY

dc.creatorPestana Brito, Andressa
dc.creatorSousa Rêgo, Adriana
dc.creatorPalhano Paiva Diniz Sousa, Rayane
dc.creatorNeris Reis, Ana Luísa
dc.creatorGonçalves Mota, Amanda
dc.creatorPereira Araújo, Allanne
dc.creatorAraújo Mendonça Silva, Flor de Maria
dc.creatorAbreu Barbosa, Janaina Maiana
dc.date2020-12-05
dc.date.accessioned2022-10-18T19:56:27Z
dc.date.available2022-10-18T19:56:27Z
dc.identifierhttps://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/rbcs/article/view/51785
dc.identifier10.22478/ufpb.2317-6032.2020v24n4.51785
dc.identifier.urihttp://www.labtecgc.udesc.br/tabd1/handle/123456789/1344
dc.descriptionOBJECTIVE: to analyze the consumption of fats associated with sociodemographic, lifestyle and anthropometric factors among adolescents treated at a nutrition clinic. METHODS: Conducted a retrospective and analytical study, with 217 records of adolescents and which were investigated as socioeconomic and demographic, lifestyle and anthropometric variables. Multivariate analysis was performed using the Poisson regression method using the Stata® version 13.0 program. RESULTS: Of the adolescents surveyed, 61.8% were female and 58.1% were aged 10 to 14 years. As for the education of adolescents, 58.3% were in elementary school and 50% had family income up to a minimum wage. Regarding the consumption of fats, 77.1% refer to consumption. Regarding nutritional status, 51.6% were overweight and 66.4% had cardiovascular risk according to Rcest. Note that there is an abortion in front of the TV (IRR = 1.38; CI = 1.13-1.67) and a diagnosis of eutrophy (IRR = 1.75; CI = 1.13-2, 70), overweight (IRR = 1.87; CI = 1.20-2.91) and obesity (IRR = 1.77; CI = 1.15-2.73) was associated with the consumption of fats. CONCLUSION: High consumption was detected of fat among teenagers, associated with eutrophy, overweight and food, if you are in front of the TV. It is expected that the present study draws attention to the importance of a balanced and healthy diet for both parents and adolescents, and thus raise their awareness of the use of various pathologies.en-US
dc.descriptionObjetivo: Verificar os fatores associados ao consumo de guloseimas entre adolescentes atendidos em um ambulatório de nutrição. Metodologia: Estudo transversal analítico, com 217 prontuários de adolescentes, os quais foram investigadas as variáveis socioeconômicas, demográficas, estilo de vida e antropométricas. Realizou-se análise multivariada pelo método regressão de Poisson robusto por meio do programa Stata® versão 14.0. Resultados: Dos adolescentes pesquisados, 61,8% eram do sexo feminino e 58,1% tinham idade entre 10 a 14 anos. Quanto à escolaridade dos adolescentes, 58,3% estavam cursando o ensino fundamental e 50% possuíam renda familiar até um salário-mínimo. Sobre o consumo de guloseimas, 77,1% relataram consumi-las. Com relação ao estado nutricional, 51,6% estavam com excesso de peso e 66,4% apresentaram risco cardiovascular de acordo com a Rcest. Observou-se que possuir o hábito de comer em frente à TV (RP=1,38; IC= 1,13-1,67) e ter o diagnóstico de desnutrição (RP=0,57; IC= 0,36-0,87) foram associados ao consumo de guloseimas. Conclusão: Detectou-se elevado consumo de guloseimas entre os adolescentes, estando associado à desnutrição e alimentar-se em frente à TV. Espera-se que este estudo chame atenção para a importância de uma alimentação balanceada e saudável, tanto para os pais quanto para os adolescentes e, assim, sensibilizá-los quanto à prevenção de diversas patologias.pt-BR
dc.formatapplication/pdf
dc.languagepor
dc.publisherUniversidade Federal da Paraíbapt-BR
dc.relationhttps://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/rbcs/article/view/51785/32469
dc.rightsCopyright (c) 2020 Revista Brasileira de Ciências da Saúdept-BR
dc.sourceRevista Brasileira de Ciências da Saúde; v. 24 n. 4 (2020)pt-BR
dc.source2317-6032
dc.source1415-2177
dc.subjectConsumo de Guloseimas. Comportamento do Adolescente. Obesidade.pt-BR
dc.titleFACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORY: FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORYen-US
dc.title[ID 51785] FATORES ASSOCIADOS AO CONSUMO DE GULOSEIMAS ENTRE ADOLESCENTES ATENDIDOS EM UM AMBULATÓRIO DE NUTRIÇÃO: FACTORS ASSOCIATED WITH SWEET CONSUMPTION AMONG ADOLESCENTS ATTENDED IN A NUTRITION AMBULATORYpt-BR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record