NUTRITIONAL STATUS OF HEALTH SCIENCES STUDENTS OF A FEDERAL HIGHER EDUCATION INSTITUTION : NUTRITIONAL STATUS OF HEALTH SCIENCES STUDENTS OF A FEDERAL HIGHER EDUCATION INSTITUTION
[ID 54784] ESTADO NUTRICIONAL DE UNIVERSITÁRIOS DA ÁREA DE SAÚDE DE UMA INSTITUIÇÃO FEDERAL DE ENSINO SUPERIOR: NUTRITIONAL STATUS OF HEALTH SCIENCES STUDENTS OF A FEDERAL HIGHER EDUCATION INSTITUTION
dc.creator | Girotto Pressete, Carolina | |
dc.creator | de Carvalho Vidigal, Fernanda | |
dc.creator | Braga Lima, Daniela | |
dc.date | 2021-08-30 | |
dc.date.accessioned | 2022-10-18T19:56:31Z | |
dc.date.available | 2022-10-18T19:56:31Z | |
dc.identifier | https://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/rbcs/article/view/54784 | |
dc.identifier | 10.22478/ufpb.2317-6032.2021v25n2.54784 | |
dc.identifier.uri | http://www.labtecgc.udesc.br/tabd1/handle/123456789/1374 | |
dc.description | Objective: To determine the nutritional status of university students in the health field of a Federal Institution of Higher Education. Methodology:This is a cross-sectional epidemiological study with university students enrolled in health courses at a Federal Institution of Higher Education in the south of Minas Gerais. Demographic and socioeconomic data, family history of chronic non-communicable diseases, health status, nutritional self-assessment were collected. Anthropometric measurements were taken and information was collected on eating habits and physical activity. Statistical analysis was performed using Stata software. Results: Of the 180 university students, 82.2% were female, with an average age of 21 years. Sedentary lifestyle was observed in 51.1% of the university students. Most students did not have any self-reported disease (70.5%). Regarding nutritional status, 29.5% of the participants were overweight, reaching 45.5% of the men and 25.9% of the women. There was a statistically significant and positive correlation between the body mass index and the waist circumference, and the body mass index and the body fat percentage. The feeding was considered inadequate for most students. Conclusion: Overweight was found in almost a third of the university students and inadequate diet. Therefore, there was a need to adopt educational strategies that emphasize the importance of healthy eating for the prevention of health problems, mainly because these university students are future health professionals. | en-US |
dc.description | Objetivo: Determinar o estado nutricional de universitários da área de saúde de uma Instituição Federal de Ensino Superior. Metodologia: Trata-se de estudo epidemiológico transversal com universitários matriculados nos cursos presenciais da área de saúde de uma Instituição Federal de Ensino Superior do Sul de Minas Gerais. Coletaram-se dados demográficos e socioeconômicos, histórico familiar de doenças crônicas não transmissíveis, estado de saúde e autoavaliação nutricional. Foram aferidas as medidas antropométricas e coletadas informações sobre os hábitos alimentares e a prática de atividade física. A análise estatística foi realizada no software Stata SE. Resultados: Dos 180 universitários, 82,2% eram do sexo feminino, com média de idade de 21 anos. Observou-se sedentarismo em 51,1% dos universitários. A maioria dos estudantes não apresentava nenhuma doença autorreferida (70,5%). Em relação ao estado nutricional, 29,5% dos participantes apresentavam excesso de peso, atingindo 45,5% dos homens e 25,9% das mulheres. Evidenciou-se uma correlação estatisticamente significante e positiva entres as variáveis: índice de massa corporal e circunferência da cintura e índice de massa corporal e percentual de gordura corporal. A alimentação foi considerada inadequada para a maioria dos estudantes. Conclusão: Constatou-se excesso de peso, em quase um terço dos universitários e alimentação inadequada. Desta forma, verificou-se a necessidade de adoção de estratégias educativas que enfatizem a importância da alimentação saudável para a prevenção de agravos à saúde, principalmente, pelo fato desses universitários serem futuros profissionais da área da saúde. | pt-BR |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | por | |
dc.publisher | Universidade Federal da Paraíba | pt-BR |
dc.relation | https://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/rbcs/article/view/54784/33656 | |
dc.rights | Copyright (c) 2021 Revista Brasileira de Ciências da Saúde | pt-BR |
dc.source | Revista Brasileira de Ciências da Saúde; v. 25 n. 2 (2021): Edição de Junho 2021 | pt-BR |
dc.source | 2317-6032 | |
dc.source | 1415-2177 | |
dc.subject | Comportamento Alimentar. Estado Nutricional. Estudantes de Ciências da Saúde. | pt-BR |
dc.title | NUTRITIONAL STATUS OF HEALTH SCIENCES STUDENTS OF A FEDERAL HIGHER EDUCATION INSTITUTION : NUTRITIONAL STATUS OF HEALTH SCIENCES STUDENTS OF A FEDERAL HIGHER EDUCATION INSTITUTION | en-US |
dc.title | [ID 54784] ESTADO NUTRICIONAL DE UNIVERSITÁRIOS DA ÁREA DE SAÚDE DE UMA INSTITUIÇÃO FEDERAL DE ENSINO SUPERIOR: NUTRITIONAL STATUS OF HEALTH SCIENCES STUDENTS OF A FEDERAL HIGHER EDUCATION INSTITUTION | pt-BR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
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