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Evaluation of antimicrobials on spores germination and outgrowth of bacteria isolated from alcohol fermentation process
Avaliação de antimicrobianos na germinação de esporos e células vegetativas de bactérias isoladas de processos de fermentação alcoólica
dc.creator | Alcarde, Valmir Eduardo | |
dc.creator | Gallo, Cláudio Rosa | |
dc.creator | Oliveira, Antônio Joaquim de | |
dc.date | 2004-12-15 | |
dc.date.accessioned | 2022-10-18T19:44:30Z | |
dc.date.available | 2022-10-18T19:44:30Z | |
dc.identifier | https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/seminabio/article/view/7086 | |
dc.identifier | 10.5433/1679-0367.1996v17n2p223 | |
dc.identifier.uri | http://www.labtecgc.udesc.br/tabd1/handle/123456789/912 | |
dc.description | The increase of the contamination level of sugar-cane-juice after heat treatment has been one of the main problems faced by alcohol industry today. One of the most probable sources of it is the spore’s germination which are activated by the heating of the sugar-cane-juice. Basing in the assumptions, this work was undertaken to evaluate the activity of some antimicrobials on the bacterial spore’s germination and outgrowth. Spores suspensions having 107-lO> spores/ml of Bacillus subtilis, Bacillus coagulans. Bacillus megaterium. Bacillus brevis, Bacillus stearothermopbiius and Sporolactobaciltus sp. were tested. After activated by heating at 80°C for 10 minutes they were cultivated in sugarcane-juice and tested against Virgrniamycin 1,0; 2,0 and 3,0 ppm, Penicillin V Potassic 1.0; 2,0 and 3.0 ppm, Kamoran HJ 1;0; 2,0 and 3.0 ppm. Tetraciciin 55,0; 50,0 and 100,0 ppm and Quaternary Ammonium (Bactol Q, Adesol A-207) 20,0; 30,0 and 40,0 ppm. Higher spore germination and outgrowth percentage of inhibition occurred for all antimicrobials at the higher concentrations and 6 hours of incubation. The most effective antimicrobial for spore germination and outgrowth inhibition was Bactol Q, pointing out that it could be a useful! antimicrobial for controlling the increase of contamination after sugar-cane-juice heat treatment | en-US |
dc.description | Uma das possíveis causas pára o aumento do nível de contaminação no caído de cana, desde a saída do decantador ate as dornas de fermentação, seria a germinação de esporos ativados pelo tratamento térmico do caldo. Desta forma, este trabalho teve como objetivo avaliar a atividade de alguns antimicrobianos utilizados cm indústrias sucro-alcooleiras na germinação de esporos bacterianos e em suas respectivas células vegetativas. Suspensões de esporos contendo 10*-10"esporos/ml de Bacillus subtilis, Bacilius coagulans, Bacillus megaterium, Bacillus brevis, Bacillus stearotherrnophilus e Sporotactobacitius sp. foram testadas. Após ativação a 80°C por 10 minutos, foram cultivados em caldo de cana e então os seguintes anti microbianos foram dosados: Virginiamicina (1,0; 2,0 e 3,0 ppm), Penicilina V Potássica (1,0; 2,Oe 3.0 ppm). Kamoran HJ (1,0; 2,0 e 3,0ppm), T&tracicíina (25,0; 50,0 e 100.0 ppm), Bactol Q (20,0; 30,0 e 40,0 ppm) e Adesoi A-207 (20,0; 30,0 e 40,0 ppm). As porcentagens de redução no número de esporos bacterianos e em suas respectivas células vegetativas foram maiores para as concentrações mais elevadas de cada antimicrobiano, sendo que todos eles apresentaram melhores resultados quando permaneceram em contato com os microrganismos durante um período de tempo de õ horas. Dos produtos testados, o que se mostrou mais eficiente para inativar esporos e células vegetativas de bactérias foi o Bactol Q, podendo ser utilizado para controlar o aumento de contaminação em caldo de cana após aquecimento e decantação. | pt-BR |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | por | |
dc.publisher | Universidade Estadual de Londrina | pt-BR |
dc.relation | https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/seminabio/article/view/7086/6286 | |
dc.rights | Copyright (c) 2016 Semina: Ciências Biológicas e da Saúde | pt-BR |
dc.source | Semina: Ciências Biológicas e da Saúde; Vol. 17 No. 2 (1996); 223-229 | en-US |
dc.source | Semina: Ciências Biológicas e da Saúde; v. 17 n. 2 (1996); 223-229 | pt-BR |
dc.source | 1679-0367 | |
dc.source | 1676-5435 | |
dc.subject | Antimicrobials | en-US |
dc.subject | Spores | en-US |
dc.subject | Bacteria | en-US |
dc.subject | Alcohol Fermentation | en-US |
dc.subject | Antimicrobianos | pt-BR |
dc.subject | Esporos | pt-BR |
dc.subject | Bactérias | pt-BR |
dc.subject | Fermentação Alcoólica. | pt-BR |
dc.title | Evaluation of antimicrobials on spores germination and outgrowth of bacteria isolated from alcohol fermentation process | en-US |
dc.title | Avaliação de antimicrobianos na germinação de esporos e células vegetativas de bactérias isoladas de processos de fermentação alcoólica | pt-BR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | Artigo avaliado pelos Pares | pt-BR |
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